Personalegaver – må man give en korshalskæde?

Personalegoder kan ikke købe dig gode medarbejdere. Det er i første omgang vigtigt at slå fast, at det ikke giver mening for en virksomhed at forsøge at bestikke sig til bedre medarbejdere. Dette er på ingen måde en langtidsholdbar løsning. Det vil allerhøjest være et quickfix, som formentlig ikke giver meget mere en momentan glæde. Alligevel er det en form for medarbejderpleje, som har vise fordele. Har man i forvejen en tilfreds medarbejderstab og et sundt arbejdsmiljø, kan det være en bonus, som cementerer den arbejdsglæde, der allerede er. Derfor bør man altid først undersøge, hvordan arbejdsmiljøet er, og hvordan medarbejderne har det. Men viser dette kun gode resultater, bør man uden tvivl overveje at pleje sine medarbejdere i ny og næ med materielle forkælelser. Dette kan være noget så simpelt som små eller store julegaver til afdelingen, eller en blomst til medarbejdernes fødselsdag. 

 

Hvordan skal man planlægge gaveindkøb til medarbejdere?

På arbejdspladser bestående af mindre medarbejdergrupper, er det nogle gange muligt at give mere personlige gaver. Det sætter dog krav til, at en eller flere har lyst til at være ansvarlige for opgaven med indkøb af disse gaver. Mange større arbejdspladser benytter sig af forskellige samarbejder med virksomheder, hvor medarbejderen selv kan gå ind og vælge sin gave blandt et mindre udvalg. På denne måde er der stor chance for at medarbejderen bliver glad for sin gave, men samtidig virker det også som en gave givet af pligt, mere end af lyst. Til sidst er der også arbejdspladser, som giver den samme gave til alle medarbejdere. På den måde undgår man forskelsbehandling, samtidig med at det er simpelt at købe gaverne ind. Det er igen varierende, hvordan denne type gave opfattes. 

 

Do’s and don’t med personalegaver – Korshalskæde?

Har man besluttet sig for, at et stort parti af samme gaver skal indkøbes, så alle kan få det samme, skal man være ekstra opmærksom på, hvad man køber. Nogle ting vil måske virke stødende på nogle. Et ganske fint eksempel på dette vil være, hvis man gav sine medarbejdere en korshalskæde. En korshalskæde er et religiøst symbol, som for nogle vil virke ufølsomt eller måske endda stødende. Hvis man eksempelvis har en muslimsk medarbejder, vil en korshalskæde formentlig ikke falde i god jord. Men det er ikke alene mennesker fra andre religioner, som kunne finde gaven malplaceret. Andre som ikke har noget religiøst tilhørsforhold, vil også kunne finde en korshalskæde upassende. På den måde er man nødt til at være opmærksom på, hvilket signal man ønsker at sende som ledelse og arbejdsplads. En korshalskæde har en religiøs værdi for nogle, mens den korshalskæde mere er et kultursymbol for andre. Alligevel vil denne type gaver være upassende som personalegave.

Kategorier: