Det er ikke nogen hemmelighed, at det kan være svært at drive virksomhed i Danmark. Selvom vi har et godt sikkerhedsnet og solidt arbejdsmarked, skal der er en stor indtægt til, før virksomheden giver overskud i sidste ende. Det skyldes i høj grad de høje lønninger, som den danske arbejdskraft kræver. Hvis du har svært ved at konkurrere på markedet, er der heldigvis en løsning: Du kan vende blikket mod de østlige dele af Europa, hvor der findes effektiv og kvalitetsbevidst arbejdskraft, som kan udføre en del af dine opgaver for en lavere lønning. Læs her om, hvordan du skaffer udenlandsk arbejdskraft, og hvordan du gør det på en etisk forsvarlig måde.
Hvad forstås der ved udenlandsk arbejdskraft?
Udenlandsk arbejdskraft kan forstås på flere måder. Nogle virksomheder vælger eksempelvis at outsource mange af deres kerneopgaver, så arbejdet bliver udført af udenlandske arbejdere i udlandet. Det ser man typisk ved produktioner, som har ligget i Danmark, men som nu bliver udført i lande som Kina og Indien, hvor lønningerne er ekstremt lave. Arbejdskraft fra udlandet kan dog også forstås mere positivt og gavnligt for Danmark, hvor opgaverne ikke bliver udført uden for grænserne, men hvor den udenlandske arbejdskraft i stedet kommer til Danmark. Især i Østeuropa findes der mange kompetente fagpersoner, som med glæde vil komme til Danmark for at udføre noget arbejde, der giver lidt mere end hjemme i deres eget land.
Gør noget positivt for dem og for dig selv
Når du henter arbejdskraft ind fra udlandet – især fra lande som Polen og Litauen – skaber du en positiv forandring for flere parter. Arbejderne fra udlandet får mulighed for højere lønninger og bedre arbejdsvilkår i Danmark, og de kan dermed bidrage til deres egne familiers indkomst i hjemlandet. På samme tid nyder både den danske stat og arbejdernes hjemland godt af denne ordning, da skatten bliver ligeligt fordelt. Din egen virksomhed får dog også meget gavn af denne ordning. Selvom den udenlandske arbejdskraft kan tjene mere her i Danmark, vil det stadig være billigere for din virksomhed, da lønningerne er lavere end de danske krav. Dine medarbejdere bliver dog også beriget af den udenlandske arbejdskraft, da de nye ansigter bringer anden viden og erfaring ind i virksomheden, som kan inspirere alle til at tænke anderledes og mere innovativt. Med andre ord: Arbejdskraft fra udlandet kan ses som en win-win-win-situation.